sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Vakionopeussäädin kuntoon

Viikon aikana tuli treenattua näin: 126 km juoksua, 7 h 30 min cross traineria, 2 h vesijuoksua ja yksi perusteellinen hieronta. Tunneissa laskettuna enemmän kuin kertaakaan aiemmin yhden treeniviikon aikana.

Juoksulenkejä oli 5 kpl, kaikki olivat juoksu/kävelyä suhteessa 90/10, eli noin 27 minuutin juoksun jälkeen kävelin 3 minuuttia. Yksi 20 km lenkki oli vauhdiltaan vähän reippaampi eli 5.18 min/km, loput neljä 26 km lenkkiä olivat vauhdiltaan 5.46 - 5.53 min/km. En säännöstellyt 26 km lenkkien vauhtia mitenkään tietoisesti, hölkyttelin vain sopivalta tuntuvaa kyytiä noin 120 sykkeellä, ja mukavan tasaisena näytti vauhti pysyvän. Näissä ultrahommissa on ei juuri tarvitse viritellä loppukirejä tai rytminvaihdoksia varten, luotettavasti toimiva vakionopeussäädin on tärkeämpi varuste.

Cross traineria poljin 5 x 1 h 30 min pätkät. Näiden treenien pituus määräytyy sen mukaaan, että katselin treenatessani TV-sarja 24:n toisen tuotantosarjan jaksoja, kaksi pätkää per treeni. Jack Bauerin kanssa on siis treenattu kohtuullisen ahkerasti, ja siinä sivussa pelastettiin Los Angeles ydinkatastrofilta.

Ensi viikolla tiputan treenin määrän noin 15 tuntiin, ja seuraavalla viikolla noin 7 tuntiin. Alun perin ensi viikosta piti tulla maksimiviikko, mutta eiköhän tässä ole jo hyvä kohta aloittaa asteettainen kevenns kohti Kreikkaa. Minulla ei ole koskaan ollut mitään kiveen hakattua harjoitusohjelmaa, vain jonkunlainen hahmotelma viikoojen treenimääristä ja niitä sitten säädellään tuntemusten mukaan. Joskus teen vain pientä hienosäätöä, jos joskus säädän niin isolla lekalla että missään valmennusohjeissa ei sellaista suositella.

Viikon treenit menivät siis oikein mukavasti, pieniä asiaankuuluvia ongelmia tietysti on aina mutta ei mitään oikeasti huolestuttavaa. Vasemman puolen piriformis edelleen oireilee ajoittain, mutta se ei käytännössä rajoita juoksemista. Vasemmassa jalkaterässä tuntuu joskus Morton-tyyppistä kipuilua cross traineria polkiessa, mutta juostessa sitä ei ole tuntunut ollenkaan. Pieni ongelma on myös vasemman jalan keskivarpaan kynsi joka saattaa lähteä irti vielä ennen Spartathlonia, mutta kynsien lähtemisestä on kertynyt sen verran kokemusta että paniikkiin ei ole syytä.

5 kommenttia:

Landor kirjoitti...

Kyllä tuota 7,5 h cross-trainer sessiota lukiessa taas tuli mieleen mitä sitkeyttä ja määrätietoisuutta spartathlontis viruksen taltuttaminen vaatii.

Silloin kun vielä juoksentelit "vain" satasen luokkaa olevia kisoja sekä välipaloina maratoneja ja puolikkaita niin pidin sinua lahjakkaampana noilla lyhyemmillä matkoilla. Ainakin jäi sellainen fiilis, että lyhyet matkat kulkivat suhteessa paremmin kuin ultrat.

Mutta parin viimevuoden aikana se vahva ultralahjakkuus on selkeästi ponnahtanut esiin. Se lahjakkuus näkyy erittäin määrätietoisena, pitkäjänteisenä ja vaikeuksista piittaamattomana asenteena peruskunnon rakentamiseksi kohti mailman kovimpia juoksukisoja.

Mukavia treenihetkiä!

PS. Mulla on 24h menossa kaudessa 3 ja muistaakseni jaksossa 15, ei ole vähään aikaan tullut katsottua. Neloskausikin on katsomatta.

Anonyymi kirjoitti...

Cornerin ideaa jatkokehitellen, pitäisiköhän joku kerta juosta juoksumatolla 24 tuntia ja katsoa samalla yksi tuotantokausi pois alta.

Tsemppiä Spartathloniin!
-realdeal

corner kirjoitti...

Enpä tiedä noista pikamatkoista. Kieltämättä puolimaraton varsinkin meni pari vuotta sitten hyvin, mutta se olikin sen aikaiseen kuntoon nähden optimisuoritus, samoin kuin 2006 syksyn maraton. Vastaavasti kaikki ultrakisat menivät niihin aikoihin (olettamaani kuntoon nähden) alakanttiin, joko vatsan reistailun takia tai sitten ihan muuten vaan. Voi tietysti olla niinkin, että sen aikaiset harjoitusmääräni eivät vaan oikeasti riittäneet täysille ultramatkoille, mutta nyt pitäisi senkin puolen olla paremmalla mallilla.

Mulla alkaa tänään illalla 24:n 3. tuotantokauden katselu, ennen Kreikan reissua ehtinen katsomaan sitä noin 10 jaksoa.

Realdealille tiedoksi, että yhden tuotantokauden katselemisella (ilman mainoskatkoja) et saa aikaa menemään kuin 18 tuntia. Mutta miten olisi kaksi tuotantokautta putkeen, siinä olisi sopivasti 36 tunnin pätkä simulaationa johonkin 36 tunnin mittaiseen koetukseen?!

Anonyymi kirjoitti...

Ok, it's a realdeal. Toteutamme tämän joku kerta. Mulla on juoksumatto, tuo sä leffat. Ok?

Tosin juoksumattoa, eikä Baueriakaan tarvi kun menee "katsoon rannalla makaavia turisteja" Kreikkaan, kuten eräs maineikas Sparathlonisti sanoi kerran.

-realdeal

corner kirjoitti...

It's a deal! Varoituksena sanottakoon, että kolmannen tuotantokauden jaksot taitavat olla 5 minuuttia pidempiä, mutta eihän siitä kerry kuin yhteensä pari tuntia extraa. Ei tuota urakkaa passaa keskenkään jättää, Kalifornian pelastaminen on tärkeä asia.

Mä olen muuten kahden viikon päästä tähän aikaan Kreikassa katsomassa rannalla makaavia turisteja!

 

website traffic statistics
Find a Date