keskiviikko 27. elokuuta 2008

Spartathlonitis

Miksi ihmisen pitäisi juosta 246 kilometriä yhteen menoon? Jos siihen kysymykseen olisi yksiselitteinen ja ytimekäs vastaus, kirjoittaisin vastauksen tähän ja asia olisi sillä selvä. Luulen että tämän kaiken aiheuttaa Spartathlonitis-virus, mutta en ole varma, asia vaatii vielä tutkimista ja testaamista. Spartathlonitista ei löydy lääketieteen oppikirjoista, joten sillä ei ole virallista luokitusta eikä Kela korvaa siitä aiheutuneita kustannuksia. Asian selventämiseksi on syytä kertoa muutama perustieto Spartathlonista.

Spartathlon on legendaarinen ultrajuoksutapahtuma, jossa juostaan Ateenasta Spartaan 36 tunnin aikarajan puitteissa. Juoksu alkaa syyskuun viimeisenä perjantaiaamuna klo 7 Ateenasta Akropolis-kukkulalta, ja perille Spartaan pitää ehtiä lauantai-iltaan klo 19 mennessä. Spartathlonin historiasta kiinnostuneet löytävät helposti netistä tarinoita. Tässä pikaiset luonnehdinnat viidestä henkilöstä, joilla kaikilla on oma paikkansa Spartahlon Hall of Famessa.

Feidippides oli ateenalainen viestinviejä, joka lähetettiin syksyllä 490 EAA Ateenasta pyytämään spartalaisia apuun tulevassa sodassa. Persialaisten mahtava laivasto oli lähestymässä Ateenaa, ja ateenalaiset pelkäsivät armeijansa olevan liian heikko. Historioitsija Herodotoksen mukaan Feidippides lähti aamulla juoksemaan kohti Spartaa, ja oli perillä seuraavan päivän iltana. Matkalla Feidippides kohtasi Pan-jumalan Sangas -vuoren huipulla, mutta palaamme tähän aiheeseen myöhemmin.

Spartalaisten sotapäällikkö Leonidas otti vastaan Feidippideen välittämän avunpyynnön, mutta sotilaspoliittisista syistä spartalaiset eivät halunneet haaskata resurssejaan Ateenan puolustamiseen. Koska suora kieltäytyminen olisi ollut tylyä, spartalaiset lupasivat tulla apuun kuuden päivän kuluttua eli heti täydenkuun aikaan, "jumalien mukaan" sitä ennen ei passaisi lähteä sotaretkelle. Käytännössä Leonidas tiesi että täydenkuun aikaan tilanne olisi ohitse, ja hän olikin oikeassa, ateenalaiset yllättäen päihittivät Persian joukot Marathonin taistelussa. Kymmenen vuotta myöhemmin Leonidas teki itsestään legendan Thermopylaissa, ja nykyinen Spartathlonin reitti päättyy Spartan (ei Ateenan, kuten alunperin kirjoitin...) pääkadun päässä seisovan Leonidaksen patsaan luokse.

Englantilainen taistelulentäjä John Foden oli aina ollut kiinnostunut Kreikan historiasta, ja erityisesti häntä kiehtoi tarina Feidippideen juoksusta Ateenasta Spartaan ja takaisin. Urakka tuntui melkein mahdottomalta, mutta kestävyysjuoksua harrastanut Foden päätti kokeilla miten moinen juoksu onnistuisi käytännössä. Niinpä Foden ja kolme kollegaansa lähtivät syksyllä 1982 juoksemaan Ateenasta kohti Spartaa, ja kaksi heistä pääsi perille. Seuraavana syksynä juostuun ensimmäisenen viralliseen Spartathlon-juoksuun starttasi 48 juoksijaa, joista 16 selvisi maaliin asti. Lähtöviivalla oli sankka joukko maailman eliittiin kuuluneita englantilaisia ultrajuoksijoita, mutta kukaan heistä ei voittanut kisaa.

Ensimmäisen Spartathlonin voitti kreikkalainen Yiannis Kouros ylivoimaisesti, tosin kanssakilpailijat epäilivät entuudestaan tuntemattoman kanssakilpailijansa liftanneen osan matkasta auton kyydissä. Seuravina vuosina Kouros voitti ylivoimaisesti lähes kaikki kisat joihin osallistui, hän otti nimiinsä myös käytännössä kaikki maailmanennätykset 1-6 vuorokauden juoksuissa. Tänä vuonna Kouros palasi juoksemaan ultrakisoja muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen, ja nyt 52-vuotiaana hänellä on edelleen tapana voittaa kaikki ne kisat mihin osallistuu.

Seppo Leinonen Lohjalta on juossut 15 kertaa Spartathlonin maaliin, kukaan muu ihminen maailmassa ei ole pystynyt vastaavaan. Ilmeisesti Sepolla on krooninen spartathlonitis.

1 kommentti:

corner kirjoitti...

Väitin tuossa tekstissä että Leonidaan patsas olisi Ateenan pääkadun päässä. Tänään vasta ilmoittautui tarkkasilmäinen oikolukija, joka oli huomannut moisen mokan!

 

website traffic statistics
Find a Date