perjantai 24. heinäkuuta 2009

Born to Run, vol. 2

Born to Run on niin hyvä otsikko että käytän sitä jo toisen kerran. Edellisellä kerralla aiheena oli kirja nimeltä Why We Run, ja nyt on käsittelyssä Christopher McDougallin kirja Born to Run joten täsmäotsikointi on paikallaan. McDougallin teos rönsyilee moneen suuntaan, mutta on silti mainiota luettavaa. Lähtökohtana on kirjoittajan omat juoksemista haitanneet jalkavaivat, joista monien sivupolkujen kautta päädytään Pohjois-Meksikon vuoristoon 50 mailin kisaan jossa Scott Jurek ja Luis Escobar saivat vastaansa Tarahumara-intiaanien kovimmat juoksijat.

En nyt viitsi paljastaa kuinka tuossa kevään 2006 juoksussa kävi, mutta kisan lopputulos selviää kirjan viimeisiltä sivuilta. Tarahumarat eivät ole juuri osallistuneet virallisiin juoksukilpailuihin, Leadville Trail 100 mailin kisan ennätystilastojen remontoiminen vuosina 1992-94 taitaa olla paras (tai ainoa?) virallisesti dokumentoitu todiste näiden huarache-sandaaleissaan susilauman lailla jolkottavien intiaanien kestävyydestä.

Kirja on tosiaan monipuolinen paketti, palstatilaa saavat niin Emil Zatopek kuin Niken markkinointikin. Vastaus löytyy myös seuraaviin, varmasti kaikkien mieltä kutkuttaviin kysymyksiin:
  • Onko Caballo Blanco totta vai tarua?
  • Onko Barefoot Tedin väite "My life is controlled explosion" vähättelyä?
  • Kaksi kalifornialaista rantapummia Jenn Shelton ja Billy Barnett päättivät ryhtyä ultrajuoksijoiksi, kuinka kävi?
  • Kuka laittoi kuumemittarin juoksumatolla spurttaavan pantterin peräaukkoon, ja mitä mittauksen tuloksista voi päätellä?
  • Onko Ann Trason noita?
  • Jos juomapullo tyhjenee kuumassa erämaassa, voiko virtsaa juoda ja mille se maistuu?
  • Kumpi voitti, Scott Jurek vai Arnulfo Quimare?
EDIT: Tässä vielä pari linkkiä asiasta mahdollisesti kiinnostuneille, Luis Escobarin valokuvia ja kommentteja keväältä 2006 ja Caballo Blancon matkatoimisto.

Lopuksi vielä pahoittelut Bruce-faneille, jotka joutuivat taas pettymään harhaanjohtavan otsikon takia. Mutta laitan tähän loppuun lohdutukseksi hyvän biisin Southside Johnnylta, mainiota New Jerseyn meininkiä syntyy ilman Bruceakin!

Ei kommentteja:

 

website traffic statistics
Find a Date