tiistai 14. heinäkuuta 2009

Ateena- ja kenkäasiaa

Kävin tyttärieni Nooran ja Siirin kanssa Kreikassa lomailemassa, oltiin perjantaista maanantaihin Ateenan eteläpuolella sijaitsevassa Vouliagmenissa. Reissu meni enimmäkseen perusturismia harrastaen, uitiin Välimeressä ja syötiin hyvin. Lämmintä oli parhaimmillaan 36 astetta, ja kaksi tunnin mittaista juoksulenkkiä olivatkin oikein asiallisia Spartathlon-simulaatioita.

Juoksemisen kannalta Vouliagmeni oli surkea ympäristö: autotien reunassa ei uskaltanut juosta liikenteen takia ja jalkakäytävät olivat enimmäkseen niin kapeita että vastaantulijoiden ja puiden oksien väisteleminen sotki juoksurytmin jatkuvasti. Leveämmille jalkakäytäville oli luonnollisesti parkkeerattu autoja, ja kartalta katsoen houkutteleviltä näyttäneet isommat tiet olivat sellaisia ettei ollut mitään syytä lähteä sovittelemaan itseään autojen ja tietä reunustavien kaiteiden väliin. Vaan eipä juokseminen ollut tämän reissun pääasia muutenkaan, enkä olisi (nyt kreikkalaisella kaatopaikalla rauhassa lepäävillä) mukaan ottamillani täysinväsähtäneillä Zoom Eliteillä tuntia pidempiä lenkkejä juossutkaan.

Lauantaina käytiin Ateenan keskustassa, ja Akropoliksella katsastettiin tietysti Spartathlonin lähtöpaikka. Jotain rakennelmia oli aukiolle kyhätty viime syksyn jälkeen, mutta eiköhän sinne saada mahtumaan 300 spartathlonistia huoltajineen syyskuun lopulla. Otin vähän tuntumaa lähtöpaikkaan:Sitten kenkä-asiaa. Koko juoksu-urani ajan olen käyttänyt enimmäkseen ASICS GT 2070-2080-2090-2100-2110-2120 -kenkiä, tosin säännöllisin väliajoin olen aktiivisesti etsinyt vaihtoehtoja ASICSeille. Viime kevään ja alkukesän juoksin vaihtelevasti Brooks Adrenalineilla, Nike Zoom Eliteillä ja (vauhdikkaat lenkit) Karhu M2:lle, välillä oli jalassa myös loppujuostut 2120:t. En ollut varsinaisesti tyytymätön Brookseihin, Nikeen tai Karhuihin, mutta kun kesäkuun lopulla ostin alennusmyynnistä uudet ASICS 2130:t, niin enpä ole sen jälkeen juuri muita lenkkareita jalkaani laittanut. Tuli taas kerralla selväksi, että ASICS GT 21x0 kokoa US 12.5 on minun jalkaani parhaiten sopiva kenkä.

Viime syys-talven jalkavaivoja epäilin (liian tuettujen) ASICSien ja tukipohjallisten aiheuttamiksi, mutta nyt olen hiukan eri mieltä. Paljon kilometrejä ja puutteellinen lihaskunto ovat yhdistelmä joka varmasti johtaa ongelmiin, ja sieltä löytynee vaivojeni suurin syy. Toivottavasti saan loppukesän aikana vähän lisää voimaa jalkoihin ja keskikroppaan. Spartathloniin starttaan ASICS 2130-kengillä, viime vuoteen verrattuna tulen tekemään vain pientä säätöä nauhoitukseen ja pohjallisiin.

Lopuksi vielä mainittakoon, että kirjoitin Suomen Haavanhoitoyhdistyksen Haava -lehteen jutun ultrajuoksusta ja siihen liittyvistä iho-ongelmista. Ilmeisesti spartahlonitis-viruksen takia juttu kääntyi käsittelemään Spartathlonia, mutta on siellä haavanhoitoasiaakin mukana. Tarinan voi lukea Endurancen sivulta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa että kisailet taas Spartassa. Super-corner.

T. Tuike

eka kirjoitti...

Terve Corner!

Tuosta kenkäjutusta. Olen yrittänyt monta vuotta päästä eroon Asics merkkiuskollisuudesta, siinä kuitenkaan onnistumatta. Tänä kesänä viimein luovutin. Asicsin 2000-sarja on paras kenkä myös minun jalkoihini.

corner kirjoitti...

Joo, se on hassua kun ei muut osaa tehdä samanlaista kenkää. Jesper Olsenin World Runin pääsponsori on ECCO, joka on kovasti yrittänyt kopioida Jesperin toivomusten mukaisesti ASICSeja, vaan eipä ole onnistunut. Uutena ECCOn lenkkarit olivat ihan OK, mutta Jesperin käytössä ne eivät kestäneet kuin muutaman päivän. Onneksi ASICS 21x0 -kenkiä saa aika edullisesti, kun tyytyy vanhempiin malleihin.

 

website traffic statistics
Find a Date