sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Kunto on testattu

Kävin pari viikkoa sitten Runner's High Oy:n kuntotestissä, ja ihan hyvinhän se meni. Tosin tulokset olivat itselleni lievä yllätys, parhaassa kuosissa minulla oli vauhtikestävyys, kun itse kuvittelin että olisin siirtynyt reippaasta pk-vauhdista suoraan Full tilt -osastolle.

Juoksin matolla 6 x 4 minuuttia kiihtyvillä vauhdeilla, ja maitohapot & sykkeet kehittyivät näin:
6.11 min/km   1,3 mmol   124
5.28 min/km   1,3 mmol   130
4.49 min/km   1,3 mmol   138
4.18 min/km   2,2 mmol   150
3.52 min/km   4,6 mmol   160
3.27 min/km   9,1 mmol   178
Hitaiden vauhtien arvot ovat mahdollisesti hiukan sattumanvaraisia, mutta näiden tulosten perusteella aerobiseksi kynnykseksi määritettiin 5.42 min/km sykkeellä 128 ja anaerobiseksi kynnykseksi 4.09 min/km sykkeellä 154. Itse pelkäsin että lähempänä 4 minuutin km-vauhteja meno hyytyisi nopeasti, mutta yllättäen maitohapot alkoivat nousta vasta 4.18 min/km vauhdissa, ja siinä vauhdissa meno oli muutenkin vielä suhteellisen vaivatonta.

Kevään aikana juoksulenkkien vauhti on puuroutunut minulla enimmäkseen 5.15-5.40 min/km haarukkaan, ja tämä on (yllättäen) johtanut VK-alueen vahvistumiseen. Peruskestävyyden parantamiseksi pitäisi laajentaa treenien tehoaluetta ja juosta pitkiä lenkkejä hitaammin, mutta sepäs ei olekaan ihan helppoa.

Pidemmät lenkit olen juossut mahdollisimman helppoa ja luontevaa vauhtia, olen ajatellut että vaivaton 4/4 hengitystahti suhteessa askellukseen riittäisi takaamaan että vauhti on tarpeeksi hidas. Nyt olen yrittänyt muuttaa pitkiä lenkkejä entistäkin kevyemmiksi niin että hengitys asettuu jonnekin 5/5 tai 6/6 tahtiin, eli tietoinen hengitys unohtuu kokonaan. Pidemmillä lenkeillä pidän edelleen myös kävelytaukoja puolen tunnin välein.

Vauhtilenkkejä en ole lisäämäässä ohjelmistooni, luotan siihen että jo vuosia ohjelmistooni kuuluneet satunnaiset fartlekit ja maastossa rymyämiset riittäävät pitäämään vauhtikestävyyteni ultrakisojen vaatimalla tasolla. Munkkiniemen rauhan maileja voisin kyllä käydä kokeilemassa joku kerta, olisihan se hyvä saada poltettua karstat koneesta pari kertaa kesässä.

Lenkkitossuvarastoakin pitäisi uusia. Tällä hetkellä juoksen mieluiten ASICS 2160-kengillä, sen sijaan tuoreempi ASICS 2170 tuntuu hitaammissa vauhdeissa jotenkin huteralta. Uudistettua ASICS 2000 kenkää en ole kokeillut. Jos jollain blogin lukijalla on kokemuksia uusista ASICSeista niin mielellään saa kommentoida. Onko ASICS 2000:sta (tai 3000:sta?) vanhan 2160:n korvikkeeksi, vai pitääkö minun aloittaa 2160-varaston kerääminen nettikauppoja koluamalla?!

Suomi-juoksuun lähteminen on edelleen auki.Sen verran vaihtelevat fiilikset ovat olleet viime päivinä, että Perniön reissun väliin jättäminen tuntuu nyt todennäköisemmltä. Toukokuun treenikilometritkin ovat olleet vain luokkaa 45-50 km/vko, joten eihän tämä ihan ultrajuoksutreeniltä näytä. Toisaalta jotkut lenkit ovat kulkeneet mukavasti - mahdollisesti runsaan levon ansiosta - ja kuntotestikin lupaili maratonille noin 3.15 - 3.20 loppuaikaa. Teen Suomi-juoksusta päätöksen ensi perjantaina.

2 kommenttia:

Marko Forsell kirjoitti...

Helskutin hyvää vauhtia pystyt pitämään! Eikä tuo PK-aluekkaan minun silmään mitenkään huonolta näytä.

corner kirjoitti...

Juu, ihmeen hyvinhän nuo menivät. Mutta parantamisen varaa on vielä monessa asiassa!

 

website traffic statistics
Find a Date