sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Paljon onnea vaan, Spiros!


6 tuntia synttärijuhlaa
Viikko sitten käytiin Lohjalla juoksemassa 6 tunnin juoksu ja juhlimassa 60-vee synttäreitä. Pääpaino oli juhlimisella, kyseessä oli jo tämän blogin toisessa kirjoituksessa mainitun Seppo "Spiros" Leinosen 60-vuotisjuhlat. Paikalla oli suuri joukko ultrajuoksijoita, kaukaisimmat vieraat olivat suunnistaneet Lohjalle Japanista ja Kreikasta asti.

Synttärien juhlinnan ohessa oli asiallista juhlia myös kevään kisoissa hienoihin suorituksiin yltäneitä juoksijoita, rataa olivat kiertämässä myös esimerkiksi Sakura-Michin heikonkin harjoitusjakson jälkeen selvittänyt Mikael Heerman, uuden 12 tunnin maantiejuoksun SE:n tehnyt Jari Tomppo sekä edellisenä viikonloppuna 255 km Dolichos Racen hienosti voittanut Juha Jumisko. James kertoikin minulle kisan viimeisen tunnin aikana kävellessämme mielenkiintoisia tarinoita Delphiostä Olympiaan juostavasta Dolichos Racesta. Jos kisa järjestetään myös vuoden kuluttua, ja jos muutama muu reunaehto toteutuu, harkitsen vakavasti ko. kisaan osallistumista ensi toukokuussa.

6 tuntia juoksua
Alkuvuoden harjoitteluni on ollut niin vaatimatonta, että ainoa juoksullinen tavoitteeni Lohjalla oli viettää 6 tuntia laatuaikaa juoksuradalla maanmainioiden ultraystävien seurassa. Olosuhteet olivat minun kannaltani erinomaiset, ilman lämpötila oli 5-8 astetta ja pienet sadekuurot varmistivat että jäähdytys pelasi sopivasti. Lähdin liikkeelle hiukan alle 6 min/km vauhdilla, ja ensimmäisen tunnin jälkeen kasassa oli 10,8 km. Juoksu kulki yllättävän helposti, ja kun viiden tunnin kohdalla kasassa oli 50,4 km, päätin panostaa viimeisen tunnin ajan kävelemiseen.

Lopputulokseni oli 56,4 km ja koska koko kisa tuli taivallettu rentoa pitkän lenkin vauhtia (ja lopussa vielä hitaammin), tuntuu elimistö palautuvan vauhdikkaasti takaisin treenikuntoon. Menneistä möhläilyistä oppineena päätin kuitenkin ottaa palautumisen varman päälle, ja pidin kisan jälkeen 6 lepopäivää ennen lenkkipolulle palaamista.

Lohjan juoksu sujui siis omalta osaltani mukavasti, ja suuri yllätys oli, ettei pitkien lenkkien täydellinen puuttuminen edellisten 5 kuukauden aikana ollut pahemmin nakertanut nylkky-hölkkä -peruskuntoa. Olin juossut edellisen yli 10 km lenkkini itsenäisyyspäivänä, jolloin 60 km Montrail -lenkin sivutuotteena onnistuin turmelemaan totaalisesti syksyn aikana hyvään kuosiin nousseen juoksukuntoni.

6 tuntia syömistä ja juomista
Eräs mahdollisesti tuleva ultrajuoksija kysyi minulta kisan aikaisesta syömisestä. Syömisasiat ovat yksilöllisiä, ja kokeilemalla oppii omalle ruoansulatuselimistölle sopivat dieetit. Itse olen oppinut kantapään kautta, että määrällisesti merkittävää ennakkotankkausta minun ei kannata tehdä, ja että kisan aikana minun kannattaa syödä ja juoda pieniä määriä jatkuvalla syötöllä.

Lohjan 6 tunnin juoksun energiansaannin hoidin näin:
  • Kisaa edeltävänä päivänä normaalit määrät syömistä, tosin menú oli hiilaripainotteinen eli lasagnea.
  • Aamulla lautasellinen puuroa, tuhdisti AB-jugurttia ja kuppi teetä, lisäksi pari Imodiumia ennaltaehkäisemään vatsavaivoja.
  • Kisan aikana minulla oli mukana omina eväinä kaksi tetraa mustikkakeittoa ja yksi Gainomax, nämä hörppäsin 1h30m välein.
  • Muuten turvauduin järjestäjien herkkupöytään, sieltä nappasin aluksi puolen tunnin ja myöhemmin 20 minuutin välein Coca-Colaa tai Jaffaa (jota ensimmäiset 5 tuntia luulin hyvän makuiseksi urheilujuomaksi…) sekä maun mukaan hillovoileivän paloja, keksiä, banaania tai suolakurkkua. Punssikonvehteja en kovasta markkinoinnista huolimatta sortunut ottamaan.
  • Eväitä nauttiessa kävelin 100-150 metriä, sama systeemi toimii myös vaikkapa Spartathlonin huoltopisteiden yhteydessä.
Lohjalla kaikki sujui hienosti, energiaa riittii tasaisesti koko 6 tunniksi eikä vatsa elämöinyt ollenkaan. Ei matalasykkeiseen hölkkäämiseen tarvita tämän kummempia virityksiä.

Nuoret Kapinalliset Ultrajuoksijat
Palkintojen jaon jälkeen luovutin päivän sankarille Nuorten Kapinallisten Ultrajuoksijoiden stipendin. Jotkut ovat kysyneet että mikä se N.K.U. on, mutta en minä osaa tuollaiseen kysymykseen vastata. Kyseessä on mahdollisesti maanalainen organisaatio joka toimii erillisissä soluissa, tai sitten se on jotain muuta. En myöskään tiedä kuka johtaa toimintaa, ehkä jossain taustalla naruja nykii Feidippideksen haamu tai Yannis Kouros. Itse sain ohjeet toimittaa Spirokselle 100 triljoonan dollarin suuruisen rahastipendin, ja näin myös tein.

Ei kommentteja:

 

website traffic statistics
Find a Date