sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

Kulkemattomuus eli ungoingness

Otsikon mukaista vaivaa olen yrittänyt parannella viime viikot. Kolmisen viikkoa sitten blogsensin tänne edellisen kerran, ja sen jälkeen olen treenaillut vähän mutta kevyesti. Kesäkuun kolmen ekan viikon saldo on 10 täyttä lepopäivää, juoksutreeniä on siis harrastettu vain 11 eri päivänä ja leppoisia kilometrejä on kertynyt 122 km. Tänään hölkyttelin 26 km lenkin joka meni toki hitaasti (about 6 min/km) mutta kuitenkin helposti, eli eiköhän tämä tästä vielä iloksi muutu.

Kulkemattomuuden perimmäinen syy oli varmaan jonkunlainen ylirasitus, ja siitä toipuminen tuntuu kestävän kohtuullisen pitkään. Treenin määrää ei tästä voi syyttää, vaan kyse on ollut (vähäisten) tehotreenien annostelusta. Juoksun nihkeyden lisäksi oireina oli yleinen väsymys ja sykkeiden jumiutuminen. Hyvässä ultrakunnossa ollessani sykkeeni on kevyellä lenkillä alimmillaan hiukan alle 120, mutta kun kesäkuun alussa 5.52 min/km vauhdilla hissutellun aamulenkin keskisyke oli 110 ja lenkin jälkeen oli epämääräinen olo, oli selvä että matala syke ei ollut tässä tapauksessa hyvä merkki. Sykelukemat vaihtelivat juoksulenkin aikana oudosti, joskus syke saattoi nousta esim. ylämäessä 20 pykälää, mutta mäen jälkeen sykelukema tuli alas tosi hitaasti.

Heinäkuun alussa pystyn toivottavasti aloittamaan viime vuoden tyylisen Spartathlon-treenin, tosin pieniä viilauksia täytyy tietenkin tehdä. Suunnitelma on pääpiirteittäin tällainen:
  • Viikoittain treeniä vähimmillään 8-10 tuntia, enimmillään 20 tuntia
  • Ylipitkiä lenkkejä (esim 55 km Montrail -lenkki) 3-5 kpl
  • Alle 5 min/km vauhdilla juoksen vain silloin tällöin, ja alle 4.30 min/km vauhteja vain vapaamuotoisina jumintappovetoina (poikkeuksena ehkä kerran tai pari 2 mailin juoksu Munkinpuistossa)
  • Paljon maastojuoksua
  • Lihaskunto ei ole ollut minulle ongelma, mutta silti aion panostaa senkin parantamiseen
  • Jos jossain vaiheessa teen kaksi treeniä päivässä, niin niistä vain toinen on juoksua
  • Juoksukenkien ja muiden varusteiden testausta ja säätämistä jatkan, että vältyisin tällä kertaa päkiän alle tulevilta rakkuloilta
Lopuksi onnittelut Kankaansyrjän Jannelle TransEuropeFootRacen maaliin pääsystä ja hienosta 9. sijasta. Onnittelut myös toisenlaisen juhannuksen viettäneille Suomen EM/MM-kisajoukkueelle sekä 212 km pituisessa Balaton-järven ympärijuoksussa hienolle 12. sijalle ajalla 25.33.17 juosseelle Perttilän Petrille. Ultrahenkistä juhannusta viettävät myös 3100 mailin kisaa New Yorkissa juokseva Pekka Asprihanal Aalto sekä huomisaamuna Nuorgamista Helsinkiin starttaava Maria Tähkävuori.

Ei kommentteja:

 

website traffic statistics
Find a Date