keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Spartathlon 2009 ja AUA €137

Taas on sankka joukko suomalaisia lähdössä Spartathlonia valloittamaan. Aikaa kisaan ilmoittautumiseen on toukokuun loppuun asti, mutta halvimmat lentomatkat myydään nyt. Austrian Airlines myy meno-paluu lentoja Wienin kautta Ateenaan halvimmillaan 137 euron hinnalla, tässä lipun hinnassa verojen osuus on reilut sata euroa eli itse matkat saa 32 eurolla. Aikaisempina vuosina lentojen hinnat ovat olleet alimmillaankin päälle 300 euroa. Eri yhtiöiden lippujen hintoja voi vertailla täällä, ja myös Austrian Airlinesin kotisivulta voi katsella hintoja. Näillä hinnoilla kannattaa harkita vakavasti myös kisaturistiksi lähtemistä, pitkä elämyksellinen viikonloppu Kreikassa irtoaa kotimaista kylpylälomaa halvemmalla!

Lentolippujen hinnoittelu on tunnetusti korkeampaa matematiikkaa, ja näitä asioita on kai turha yrittää järkeillä sen suuremmin. Mutta kovasti tämä mietityttää... Jos lennän syyskuun lopulla Helsingistä Wienin kautta Ateenaan ja takaisin, Austrian Airlines haluaa minulta 32 euroa korvaukseksi tästä matkustelusta. Jos haluan matkustaa samoilla lennoille Wieniin ja takaisin, ja jättäisin Ateenan keikan tekemättä, Austrian Airlines veloittaa minulta Helsinki-Wien-Helsinki -lennoista €125, ja verot päälle. Kun Herr Doktor Marcus Thalman varaa lennot Wienistä Ateenaan omalle Spartathlon-reissulleen, hän luonnollisesti haluaa päästä samaan koneeseen iloisen suomalaisseurueen kanssa. Nämä Wien-Ateena-Wien lennot maksavat hänelle €124 plus verot.

Tätä ei lukion lyhyellä matematiikalla eikä Kauppakorkean markkinoinnin opinnoilla voi ymmärtää. Itävaltalaisten mielestä 1 + 1 = 0,128514, siinä on mittakaavaetua kerrakseen. Pitäisi ehkä perehtyä Itävaltalaiseen taloustieteeseen, tämän wieniläisen koulukunnan edustajat eivät ole olleet täysin väärässä ennustaessaan finanssikriisiä.

Onneksi lentolippujen hinnoittelun ymmärtäminen ei ole vaatimus lentolippujen ostamiselle tai lentämiselle.

EDIT: Otsikossa oli alun perin vuosiluku 2010 jonka korjasin 2009:ksi, lisäsin myös selventävän (tai hämmentävän) taulukon lentojen hinnoista.

Ei kommentteja:

 

website traffic statistics
Find a Date