sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Törmäilyä

Mikä mahtaa (tai mahtoi) olla kahden satellittin välisen yhteentörmäyksen todennäköisyys? Käytöstä poistetettu venäläinen sotilastiedustelusatelliitti ja toiminnassa ollut matkapuheluja välittävä Iridium-satelliitti törmäsivät avaruudessa 800 kilometriä Siperian yläpuolella. Satellitit olivat kooltaan henkilöauton luokkaa ja niiden nopeus on noin 25 000 km/h, joten törmäystä ei voi edes verrata vaikkapa moottoritienopeudella ajattuun kahden auton nokkakolariin. Tällin tuloksena syntyi hirvittävä määrä avaruusromua.



Tämä romu jatkaa maapallon kiertämistä huimalla vauhdilla, joten esimerkiksi jäljellä olevilla 65:lla Iridium-satelliitilla on nyt paljon suurempi todennäköisyys päätyä kosmisen kolarin osapuoleksi. Luulen että satelliiteille ei myönnetä Kasko-vakuutuksia tällaisten onnettomuuksien varalle, ja jokainen uusi romua synnyttävä kolari lisää seuraavan todennäköisyyttä suuresti. Ei noilla Iridiumeilla ole niin väliä, mutta samoilla seuduilla kiertää valtava määrä muitakin satelliitteja, joiden tuhoutumisesta voi olla monenlaisia seuraamuksia. Hiukan alemmalla radalla kiertävä Hubble on myös vaaravyöhykkeessä.

Maata kiertäviä satelliitteja ja muita ihmisen sinne toimittamia kappaleita on Nasan seurannassa noin 18 000 kappaletta ja Douglas Adams on määrittänyt avaruuden koon näin: Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind- bogglingly big it is. I mean, you may think it's a long way down the road to the chemist's, but that's just peanuts to space. Näistä lähtökohdista ajatellen satelliittien törmäys tuntuisi varsin epätodennäköiseltä tapahtumalta, yhtä täysosumaa kohden on varmaan ollut jo lukuisia läheltä piti -tilanteita. Voisi kuvitella että kahden kiväärin luodin kohtaaminen olisi paljon todennäköisempää. Mutta kyllä juoksijatkin törmäilevät, vaikka kohtaamisnopeudet on parhaimillaankin vain promillen luokkaa satellittien vauhdista.

Lähdenpä lenkille, ja koetan olla törmäilemättä.

Ei kommentteja:

 

website traffic statistics
Find a Date