maanantai 18. elokuuta 2014

Oletko riippuvainen juoksemisesta?


Lainasin luvatta tohtori.fi -sivustolla ollutta (alkuperäinen lähde msn.health.com) päihderiipuvuuksien tsekkauslistaa, ja päivitin sen sisällön juoksupainotteiseksi. Idea on lainattu Facebookista Robert Veederin kirjoituksesta.

Oletko riippuvainen päihteistä juoksemisesta? - 10 salaista merkkiä riippuvuudesta
Riippuvuus on vakava asia, joka kehittyy yleensä salakavalasti. Alkoholista tai huumeista Juoksemisesta riippuvaisilla on kuitenkin tiettyjä, toistuvia käyttäytymiskaavoja, joista riippuvuuden voi yleensä tunnistaa. Siksi päihteitä käyttävän juoksijan olisi hyvä itse tunnistaa riippuvuus silloin, kun se on jo olemassa. 
1. Toleranssi kasvaa
Alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden väärinkäyttäjät Juoksijan tunnistaa usein kovasta kestävyydestä. Jos läheisesi, tai sinä itse olet alkanut juoda juosta enemmän, mutta ulkoisia vaikutuksia ei niinkään näy, voi kyseessä olla liikakäytön harjoittelun myötä kasvanut toleranssi. Lääkkeiden väärinkäyttäjä Juoksija voi keksiä erilaisia syitä, miksi "pillerit treenit loppuivat aikaisemmin kuin piti, ja täytyy saada juosta lisää".
2. PäihdeLenkkarikätköt kotona
Jos pullopiiloja tai lääkelenkkitossukätköjä löytyy kotoa sellaisista paikoista, joissa niiden ei kuuluisi olla, juominen tai päihteiden väärinkäyttö juokseminen on usein edennyt jo pitkälle. Jos päihteiden kätkijä juoksija vielä vartioi kätköjään mustasukkaisesti, ongelma on todellinen. Mieti, onko omassa käytöksessäsi tai läheisesi käytöksessä viitteitä piilotteluun.
3. Tavaroiden tai rahojen katoaminen
Riippuvuus tulee ennen pitkää kalliiksi, kun rahat menevät päihdyttäviin aineisiin lenkkitossuihin. Mieti myös itse, paljonko käytät rahaa päihteisiin lenkkareihin. Onko määrä kasvanut viime aikoina?
4. Salaiset etkot treenit ennen juhlia kimppalenkkiä
Alkoholisti Juoksija joutuu ottamaan pohjia juoksemaan paljon enemmän kuin muut. Jos huomaat juovasi juoksevasi yksinäsi jo etukäteen ennen kuin lähdet ulos kimppalenkkiä, ongelma on vakava. Jos teeskentelet ystävillesi juoneesi juosseesi saman verran kuin hekin, mutta tosiasiassa oletkin juonut jo kovat pohjat kiertänyt aamulla Tuusulanjärven alkuverryttelyksi, asiaa ei voi enää kieltää. Liikakäytön myötä toleranssi kasvaa niin, että alkoholiriippuvainen juoksija juo juoksee paljon enemmän kuin muut.
5. Valehtelu ja manipulointi
Jos alkoholistilta juoksijalta kysyy hänen juomisestaan juoksemisestaan, usein hän kertoo muunnellun totuuden. Lisäksi päihderiippuvainen juoksija voi kertoa yhtä asiaa toiselle ja toista toiselle. Toisinaan alkoholisti juoksija voi kertoa juoneensa pari olutta liikaa vain käyneensä juoksemassa pari terävää mäkivetoa soramontulla, mutta jättääkin kertomatta vodkapullosta, jonka hän tyhjensi ennen ainuttakaan tuoppia, että soramonttu oli Nurmijärven puolella. Riippuvaisella valheista tulee osa jokapäiväistä elämää.
6. Kirkkaiden viinojen juonti Pitkät lenkit ja fartlekit
Tiedätkö, miksi alkoholisti juoksija pitää kirkkaista viinoista pitkistä lenkeistä? Siksi, että ne näyttävät vedeltä kestävät pidempään. Vodkaa Fartlekejä tai muita kirkkaita viinoja rusko-vetoja on helppo sekoittaa juomiin pitkiin lenkkeihin ilman että ne näyttävät tai tuoksuvat erilaiselta treeni menee överiksi. Jos vodkaa vauhtileikittelyjä tulee lisättyä juomaan pitkiin lenkkeihin salaa, alkoholismi juokseminen on miltei selvä asia.

7. Tapahtumien väliin jättäminen
Päihderiippuvainen Juoksija voi jättää tulematta suvun juhliin tai lasten syntymäpäiville. Tai alkoholisti juoksija voi saapua paikalle, mutta katoilla vähän väliä lenkille ja lopulta kokonaan jopa pitkälle lenkille.
8. Elämän kapeutuminen
Päihteet Juoksulenkit vievät tilaa muilta asioilta elämässä. Jos harrastuksiin tai ystävien tapaamiseen päihteidenkäyttöön ei ole enää aikaa päihteidenkäytön juoksemisen vuoksi, riippuvuus voi olla tosiasia. Lisäksi henkilön persoonallisuus voi muuttua, eikä hän ole enää niin osallistuva kuin aikaisemmin.
9. Muutokset painossa ja ulkonäössä
Huumeidenkäyttäjät Juoksijat laihtuvat usein, koska huumeet juoksulenkit vievät ruokahalun läskin. Laihuutta ihannoivassa yhteiskunnassa painon putoaminen nähdään usein hyvänä asiana, jolloin ei tulla ajatelleeksi syitä sen takana.
10. Lisääntynyt hygieniatuotteiden käyttö
Alkoholisti Juoksija yrittää usein salailla alkoholinkäyttöään juoksemistaan erilaisin vippaskonstein. Pastillit vievät hengityksestä hajun, partavesi tai hajuvesi poistaa alkoholin tuoksun iholta, silmätipat lievittävät silmien punoitusta ja hampaiden tiheä pesu. Suihkussa käynti raikastaa oloa. Salailuun on monia keinoja, mutta ne kaikki kertovat samaa asiaa: ongelma on todellinen.

Ei kommentteja:

 

website traffic statistics
Find a Date