maanantai 21. huhtikuuta 2014

Pääsiäispäivitys ja Plan B

Spartathlon 2014 jää minulta juoksematta, ilmoittautumistani ei jostain syystä hyväksytty tällä kertaa. OxroadUltran väliaika oli kreikkalaisten mielestä liian epävirallinen suoritus kelvatakseen Spartathlon-kriteeriksi. Mutta ehkä vuonna 2015?

Ensi syksyn Spartathlonin korvikkeeksi olen harkitsemassa ensimmäistä kertaa järjestettävää Phidippides Runia. Kisa järjestetään kolme viikkoa ennen Spartathlonia, ja juostava reitti on pääpiirteittäin sama. Organisaattorina toimii joukko kreikkalaisia juoksuseuroja, ja juoksun järjestämisen taustalla on ajatus tarjota mahdollisuus juosta Ateenasta Spartaan myös niille juoksijoille jotka eivät mahdu mukaan Spartathloniin. Ilmoittautumislomake löytyy Greek Dayrunnersin nettisivulta, joka tosin tällä hetkellä tuntuu olevan nurin.

Kisan järjestelystä ja organisoinnista ei ole vielä kovin tarkkaa tietoa. Phidippides Runin järjestelyt muistuttavat pitkälti Spartathlonia, mutta juoksun startti on vasta perjantai-iltana ja juoksureitissäkin on pieniä eroavaisuuksia. Spartathlonin mallin mukaan esitettyjä listoja huoltopisteistä ja muuta perustietoa voi katsella vaikkapa Doliho ultrajuoksuseuran sivulta. Ilmoittautumisaikaa on kesäkuun puoliväliin asti, joten odottelen rauhassa tietojen täsmentymistä. Se on kuitenkin selvä, että jos Phidippides Runia lähden juoksemaan, niin Spartathloniin verrattuna täm kisa on enemmän self support -meininkiä. Enemmän täytyy kantaa evästä mukana, koska luvattuun 63 huoltopisteen evästarjoiluun ei vaan voi luottaa.

Ilmoittautumisella ei ole senkään puoleen kiire, että juoksukuntoni on taas vaihteeksi hukassa. Tammi-helmikuussa treenit lähtivät mukavasti liikkeelle, mutta maalis-huhtikuussa on ollut taas kaikenlaista pienempää&isompaa flunssaa, selkävaivaa, allergiaoiretta ja yleistä väsymystä. Menon hyytymisen oireet täsmäisivät hyvin ylirasitukseenkin, mutta alkuvuoden aikana hölkätyt 538 kilometriä ovat niin pieni määrä treeniä, että sillä ei pitäisi ylikuntoon päästä.

Helppo juoksuvauhtini oli alkukeväästä 5.20-5.30 min/km, mutta nyt kyyti on hiipunut noin 5.50 min/km köpöttelyksi. Samaan aikaan lenkkien keskisyke on pudonnut 114-117 lukemiin. Wanhoina aikoina juoksusykkeeni on painunut alle 120 lukemien vain erittäin hyvässä kunnossa ollessani tai liiallisen määrän annostelun aiheutettua ylikuntoa oireilevan sykejumin.

Nyt yritän päästä takaisin 50-70 km viikkoannoksiin, ja samalla pyrin aktiivisesti välttämään kaikkia ylilyöntejä. Alle 5 min/km vauhteja en aio juosta yhtä tolpanväliä pidempiä matkoja, ja joka viikossa tulee olemaan kevään ajan vähintään kaksi juoksutonta päivää. Siitepölyn suhteen taitaa olla tulossa keskimääräistä hankalampi kevät, ja se tarkoittaa myöskin metsässä juoksentelemisen minimoimista.

Lopuksi varustepäivitystä. Talvella yritin etsiä kaiken maailman nettikaupoista ASICS 2160 -kenkiä, mutta eipä niitä enää löydy. Tuoreemmat ASICS 2170 ja 2000 eivät vaan tunnu sopivan hitaaseen asfalttijuoksuun, ja eri vaihtoehtoja mietittyäni keksin lopulta ratkaisun. Minulla on nyt käytössä kaksi paria ASICS Kayanoja, ja muutaman lenkin perusteella on vahvistunut tunne että näillä mennään. Vähän kalliimpiahan Kayanot ovat, mutta satasella ostin omani, toiset Start Fitnessistä ja toiset XXL:stä.

Ei kommentteja:

 

website traffic statistics
Find a Date